Vergens ansvar
Det er vergens ansvar å ivareta partenes rettigheter dersom de er mindreårige eller under annet vergemål. Det vil si at det er vergens ansvar å søke, klage og be om innsyn, og korrespondanse, vedtak og eventuelt innsyn sendes da også til vergen. Hvis den mindreårige er over 15 år har de også rett på opplysninger i saken i tillegg til vergen.
Hvilket regelverk gjelder i saken?
Vi behandler søknader om voldserstatning etter ulike regelverk, og vilkårene er ulike ut fra hvilket regelverk som gjelder i saken. Det er tidspunktet søker fremmet første søknad til Kontoret for voldsoffererstatning som er avgjørende for hvilke regler som gjelder for søknaden:
Søkt første gang etter 1. januar 2023: voldserstatningsloven (2022)
- Her finner du informasjon dersom det er dom i saken
- Her finner du informasjon dersom straffesaken er avgjort uten domstolsbehandling (f.eks. henlagt)
- Her finner du informasjon om tilleggssøknad
Søkt første gang før 1. januar 2023: voldsoffererstatningsloven (2001)
- Her finner du informasjon om saker som behandles etter det gamle regelverket
- Det er også en egen side dersom dere skal sende inn en tilleggssøknad etter det gamle regelverket
Avklar hvilket regelverk som gjelder i saken. Dersom du er i tvil, kan dere ta kontakt med Kontoret for opplysninger. Merk at vi må ha en skriftlig fullmakt i saken fra verger som ikke fremgår av folkeregisteret.
Søkers verge
Dersom søker er mindreårig eller under vergemål er det vergens ansvar å fremme søknad innen fristen. Fristen for å fremme førstegangssøknad er:
- Dom: 6 måneder fra rettskraftig dato
- Avgjort uten domstolsbehandling: 1 år fra endelig påtaleavgjørelse (f.eks. henleggelse)
- Tilleggssøknad: Må fremmes før kravene er sivilrettslig foreldet.
Merk at alle modne krav må fremmes i straffesaken/ved førstegangssøknad. Du kan lese mer om fristene og øvrige vilkår på de overnevnte sidene avhengig av hvilket regelverk dom gjelder i søkers sak.
Ikke søkt enda? Ta testen
Dersom det ikke er sendt inn søknad i saken enda, ber vi om at dere tar Dersom det ikke er sendt inn søknad i saken enda, ber vi om at dere tar Erstatningstesten vår først, for å avklare om søker eventuelt kan ha krav på voldserstatning eller ikke.
Fylle ut søknadsskjema
Fyll ut skjemaets obligatoriske og eventuelt ikke-obligatoriske felter. Dersom du ikke vet svaret på et obligatorisk felt, kan du f.eks. fylle inn "00000000000" på kontonummer eller “0000” på postnummer, slik at du får gått videre med skjema.
Særlig om utbetaling til mindreårige
Dersom en mindreårig søker er tilkjent mer enn 2 G (folketrygdens grunnbeløp), eller dersom en av foreldrene har utført den straffbare handlingen, utbetales erstatningen til statsforvalteren.
Dersom mindreårig søker skal få utbetaling på under 2 G (folketrygdens grunnbeløp) er vi pliktig til å orientere statsforvalteren om utbetalingen. Statsforvalteren får en frist på tre uker til å komme med innsigelser mot utbetalingen. Dersom statsforvalteren ikke har innsigelser, vil beløpet normalt være overført til konto i løpet av tre uker etter at vi har mottatt tilbakemelding fra statsforvalteren. Den som sender inn søknaden for den mindreårige må oppgi et kontonummer som står i søkers navn.
Påstått skadevolders verge
I saker etter voldserstatningsloven (2022) er påstått skadevolder part i voldserstatningssaken. Dersom påstått skadevolder er mindreårig eller under vergemål er det vergens ansvar å ivareta påstått skadevolders partsrettigheter.
Dette innebærer blant annet at påstått skadevolder v/ verge:
- har adgang til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter
- har anledning til å uttale seg om voldserstatningssaken
- blir informert om vedtak i saken
- har klagerett på vedtaket om voldserstatning
- i noen tilfeller får dekt advokatutgifter
Du kan lese mer om hva det betyr å være part i en voldserstatningssak her.
Vi gjør oppmerksom på at dersom vi tilkjenner voldserstatning vil ikke dette ha økonomiske konsekvenser for påstått skadevolder utover eventuell erstatning som er tilkjent i dom. Det vil heller ikke innebære at påstått skadevolder anses ansvarlig etter straffeloven.